Inspiratie: een opgeknapte vintage caravan

Impulsief idee

Jordi en zijn vrouw Annelies gingen impulsief op zoek naar een vintage caravan. Ze hadden het plan om deze helemaal op te knappen in haar originele stijl én er nadien mee op uit te trekken, samen met hun 2 kinderen Cas en Sem.

De Reu

Hun oog viel op een caravan van het merk ‘De Reu’, gefabriceerd door een Belgisch bedrijf dat in de jaren ’50 gevestigd was in Bellem. Ze hadden het model ‘Casbah’ voorbij zien komen en waren op slag verliefd op de afgeronde vintage look. Vooral het interieur, waarin de ronde vormen worden doorgetrokken in de houten kastjes, sprak hen enorm aan.

De zoektocht naar de perfecte caravan heeft ongeveer een jaar geduurd. Het aanbod van dit soort caravans is vrij beperkt en je moet de tweedehandssites dus regelmatig in de gaten houden. Bovendien worden soms absurde prijzen gevraagd, zeker als je er rekening mee houdt dat je meestal nog een aantal zaken moet opknappen. Uiteindelijk vonden ze de caravan een half uurtje van hun deur aan een hele redelijke prijs. Het vele zoeken en geduldig afwachten werd dus beloond.

Foto; Jordi Van Paemel

Aan de slag

De infrastructuur

Eenmaal ze het perfecte model hadden gevonden kon de opknapbeurt beginnen! De vader van Annelies had in het verleden al enkele boten volledig gerestaureerd en wist dus hoe ermee aan de slag te gaan.

Er waren nl. hier en daar enkele mankementen en zaken die veranderd moesten worden, wat je kan verwachten van een caravan van een halve eeuw oud. Zo hebben ze wat werk gehad aan de renovatie van de bodem. Ook hebben we het achterraam volledig moeten vervangen, aangezien het originele jammer genoeg gescheurd was.

De buitenkant van de caravan werd bovendien ook volledig geschuurd en kreeg een nieuw likje verf.

Foto: Jordi Van Paemel

De inrichting

Nadien was het tijd voor de inrichting. Binnenin hebben Jordi en Annelies zo goed als alles opgefrist, maar wel met respect voor de meubels en de kasten. Ze kozen voor het typische hemelsblauw, een kleur die in de jaren ’50 vaak terug kwam.

Foto; Jordi Van Paemel

Daarnaast hebben ze een nieuwe vinyl vloer gelegd, de tafeltjes overtrokken, een tegelwand achter het gasfornuis geplaatst, nieuwe rolgordijntjes opgehangen, het watersysteem aangepast zodat ze stromend water hebben, … Het kinderbed hebben ze ook aangepast, zodat het tegelijk dienst kan doen als zitbank waaronder een aantal spullen zijn opgeborgen zoals de voortent.

Foto; Jordi Van Paemel

De originele kussens van de zetels waren niet meer in goede staat. Annelies en Jordi kochten nieuwe kussens en Annelies maakte zelf de kussenovertrekken in het kleurenpalet van de caravan. Het was een werk waar veel tijd in kroop maar uiteindelijk lukte het haar de overtrekken te maken op de vintage naaimachine van haar oma! De gehaakte kussens maken de zithoek helemaal af.

Foto; Jordi Van Paemel

Ook het plastic servies is vintage, tot zelfs de eierdopjes! 🙂 Ze verzamelden ze in allerlei vrolijke kleuren. Het zit hem echt in de details. Zo vind je er ook een oude klok en vintage Brabantia koekenblik.

Foto; Jordi Van Paemel

Op avontuur in eigen land

Nu de lente weer in het land is trekt het gezin er in het weekend weer op uit. Vooral in Vlaanderen, van de kust tot Limburg. Er zijn namelijk zoveel leuke plekken te ontdekken in België!

Ze gaan steeds met familie of vrienden, wat het extra leuk maakt. De camping is voor hen een uitvalsbasis om van daaruit de streek te verkennen waarin ze vertoeven.

Vorig jaar gingen ze voor het eerst naar Nederland met de caravan, regio Kaatsheuvel, waar ze op een kampeerboerderij verbleven, een kleinschalige camping met een 25-tal plaatsen in een mooie natuuromgeving. Komend verlengd weekend gaan ze 4 dagen naar de mooie regio van de Westhoek.

Foto; Jordi Van Paemel

Een project waar heel wat tijd en liefde in kroop met een prachtig resultaat!

Wil je graag nog meer inspiratie opdoen? Neem dan eens een kijkje op ‘Caravanity‘. Je vindt er ook heel wat tips en inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

En, dromen jullie ook al van een vintage caravan? Hier kriebelt het al! 😀

Vele groetjes,

Sarah en Nico

Foto; Jordi Van Paemel

Deel uw mening